tiistai 26. elokuuta 2014

Sadetakin ompelu


Sataa, mutta meillä on vain yksi sadetakki kaksosille. Kaapista lytyy sadetakkikangas, joten täytyy ommella yksi sadetakki lisää.

Tämä kangas on muuttanut mukanani jo monta kertaa. Nyt siilit pääsevät vihdoin kastumaan sateeseen! Pikkusiilikankaan lisäksi minulta löytyi kangaspaloja, joissa seikkailee suurempiakin piikkiselkiä. Suuremmasta siilistä tuli tasku, johon intouduin koristeeksi kiinnittämään sirkkoja.

vetoketju kiinni
vetoketju auki
Sadetakin ompelussa on kuitenkin omat niksinsä:
-Jokainen neulanpisto näkyy ja päästää vettä läpi, joten kankaiden yhdistämiseen ompeluvaiheessa ei kannata käyttää nuppineuloja, vaan teippiä.
-Saumat täytyy käsitellä jälkikäteen sateenpitäviksi. Saumojen tiivistämiseen käy tekstiililiima, mutta markkinoilla on myös teippejä tähän tarkoitukseen. Itse käytin tekstiililiimaa ja liimasin saumat auki.
 -Muovipintaisten ja käsiteltyjen kankaiden ompelussa auttaa teflon paininjalka tai jos sellaista ei löydy, pätkä teflon teippiä paininjalan pohjassa.
-Kankaan huolto-ohjeissa sanotaan, voiko kangasta silittää. Jos voi, kannattaa silittää nurjalta ja pienellä lämmöllä.
-Sirkkojen tukena voi käyttää nurjalla pieniä nahkanpaloja, jos kankaaseen ei voi silittää tukikangasta kiinni.
sirkkojen tukeminen nahalla
pääntie ja tikkauksia


-Pitkä pistonpituus auttaa ompelussa, ja neulan kannattaa olla mahdollisimman ohut, jolloin neulanreiät ovat pienempiä.
-Vetoketjun alle tai päälle kannattaa ommella läppä, koska muuten vesi tulee sisälle vetoketjun kohdalta.

vetoketjun alaläppä
Käytin samaa kaavaa liskotakkien ompelussa, mutta tätä takkia varten siirsin vetoketjun sivulle ja muuttelin taskuja. Ainakin tässä sadetakissa huppua olisi kannattanut vähän kuositella isommaksi, koska kangas on hyvin jäykkää. Huppu onnistui hyvin puuvillasta ommellussa vaatteessa, mutta näyttää vähän pieneltä jäykemmällä kankaalla. Huppuun olisi kannattanut myös lisätä etureunaan vähän lippamaisuutta, jolloin sade ei niin helposti kastelisi kasvoja.

Sadetakkia ommellessa huomasin, että ompelukin on välineurheilua. Kotikäyttöön tarkoitettu ompelukone nakutteli tikkiä parhaansa mukaan, mutta nämä erikoisemmat materiaalit saa tikinpituuden vähän vaihtelemaan. Samaa ongelmaa ei olisi tehokkaalla teollisuuskoneella.



Sadetakkipulmat on nyt selätetty, ja kaikille riittää sadetakkeja. Antaa sateen tulla!


8 kommenttia:

  1. Aivan hurjan hieno sadetakki!! Kangaskin on kuosiltaan tosi kivaa. Onhan tuo niin paljon hienompi kuin markettien massatakit :) Sateellakin on kiva olla ulkona, kun on kunnon vaatteet päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kanneli. Kiva tuli minunkin mielestäni! Voidaan nyt samistella sateella, kun minulla on samasta kuosista keltapohjainen takki, jossa on punaiset siilit.

      Poista
  2. Onpas kiva, jo toinen sadetakki jonka nään blogeissa pienellä aikaa. Harmi, kun meillä on kaikille sopivat sadetakit (paitsi miehellä, mutta siihen projektiin en taida kuitenkaan ryhtyä). Kangas on tosi suloista, siilit niin söpöt- kyllä tuollaisella vaan on kiva sateessa kulkea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Syksy ja sade varmaan inspiroi ompelemaan sadetakkeja :) Näin ainakin meillä. Tätä kangasta taidettiin painaa aika pieni erä, ja kuvio pohjautui muistaakseni lapsen piirrokseen.

      Poista
  3. Kiva takki, siilit on hauskoja. Sirkat sopivat taskunsuuhun yksityiskohdaksi. Hyödyllisiä vinkkejä listasit sadetakin ompeluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siilit on tosi symppiksiä :) Niistä saisi paljon lisääkin kuoseja. Sadetakkeja varmaan harvemmiin ommellaan, mutta toivottavasti jollekin on hyötyä noista vinkeistä.

      Poista
  4. Onpa hieno takki! Tässähän tuli ihan tarve tehdä sadetakki (mikä on ollut listalla jo pitkään)! Jospa tästä intoutuneena saisin aikaiseksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja intoa sadetakin ompeluun! Tosin jos sataa samaan malliin, kuin parina viime viikkona, vene voi olla parempi sijoitus, kuin sadetakki...

      Poista